Перейти к содержимому


descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia ţinută „la secret“ timp de doi ani: matriţa antică a bijutierului din capitala Daciei Citeste mai mult


В теме одно сообщение

#1 habibuli

  Бывалый

 • Форумчанин
 • PipPipPip
 • 585 сообщений
 • 2685 спасибо
 • ГородКишинев

Отправлено 22 August 2016 - 09:23

Изображение
Imagini în care este înfăţişată cea mai importantă descoperire arheologică realizată în ultimii ani în Sarmizegetusa Regia au fost publicate, în premieră, la doi ani de la data descoperirii comorii arheologice. Fotografiile caree înfăţişează matriţa bijutierului din fosta capitală a Daciei preromane au fost realizate de Vladimir Brilinsky, omul care a descoperit obiectul misterios.
Timp de doi ani, un obiect antic fascinant, descoperit în Sarmizegetusa Regia a fost ţinut „la secret”, departe de privirile publicului. Matriţa unui bijutier din fosta capitală a Daciei, împodobită cu scene misterioase şi exotice din lumea animală a fost cercetată de specialişti, iar marţi, 16 iunie, va fi expusă pentru prima dată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. „De doi ani, aproape întregi, zi de zi şi seară de seară, mângâi cu privirea imaginile acestei minunăţii. Iar mintea îmi zboară, de fiecare dată, cu 2000 de ani în urmă. Era noaptea de Sânziene, atunci când, poveştile spun că bat flăcările pe comori. O furtună, un copac, doi copaci, trăznet, prăbuşire, groapă şi Ionuţ Trufaş. Nenea Nunu, ce-i aia verde de acolo? Inima mi-a stat în loc, asemenea timpului care nu voia să se mai scurgă. Şi da, era ea, cea care ne aştepta cuminte, nederanjată de fascinanta lăcomie, deja tradiţională, a locului. Matriţa din bronz de la Sarmizegetusa Regia. Ridicând-o tremurând, sub privirile uluite ale copiilor ce mă însoţeau, am simţit că a venit vremea să înţeleg că nu am trăit degeaba pe pământ, că pe lângă un copil făcut, pe langă o carte citită şi pe lângă un pom sădit am mai făcut şi altceva.
Изображение

Ceva pentru care, acum, Dumnezeu mă răsplătea. Un dar de la Dumnezeu, pentru cei 20 de ani bătuţi pe muchie în care Sarmizegetusa mi-a ocupat întreg sufletul, mi-a mâncat sănătatea, mi-a fermecat mintea, mi-a dat tot ce poate primi un om mai de preţ, într-o viaţă întreagă”, a scris pe brylu.ro, Vladimir Brilinsky, omul care a participat la descoperirea celui mai ciudat obiect din Sramizegetusa Regia.
Изображение

Expusă în premieră în Deva Marţi, 16 iunie, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva organizează vernisajul expoziţiei „Matriţa din bronz de la Sarmizegetusa Regia”. „După cum se cunoaşte deja, piesa din bronz (o matriţă hexagonală) a fost descoperită întâmplător în situl de la Sarmizegetusa Regia, în luna iunie 2013. De atunci şi până în prezent ea a fost prelucrată ştiinţific de către colectivul de cercetare al şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, colectiv condus de către conf. univ. dr. Gelu Florea, responsabilul ştiinţific al şantierului”, a informat Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva. Matriţa antică din atelierul unui orfevrier este considerată un obiect unic. Potrivit arheologilor, ea este confecţionată din bronz, are o greutate de peste opt kilograme şi era folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul de formă hexagonală este încrustat cu sculpturi ale unor animale mitice, provenite din zona mediteraneeană.
Изображение

Istoricul Gelu Florea declara despre această unealtă de bijutier că este o piesă foarte rară şi cu importante valenţe artistice. Descoperirea reprezintă şi o confirmare a unui fapt documentat de-a lungul timpului de generaţii de arheologi, că Sarmizegetusa, în ajunul cuceririi de către romani era un mediu cosmopolit, în care elitele regatului dacic erau capabile să achiziţioneze produse şi servicii de foarte bună calitate, susţinea cercetătorul.
Изображение

O descoperire ciudată În luna iunie a anului 2013, chiar în noaptea Sânzienelor, o furtună violentă a scos la iveală comoara arheologică. Vântul a rupt un fag vechi de peste un secol din incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, iar în cădere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din rădăcini. În groapa creată de sub rădăcina trunchiului doborât, a doua zi Vladimir Brilinsky, omul care se ocupă de administrarea monumentului UNESCO, a descoperit, împreună cu câţiva copii pe care îi însoţea în acel loc, piesa unică din bronz, provenită, cel mai probabil, dintr-un vechi atelier de orfevrărie al meşterilor daci.
Изображение
Изображение
Изображение

#2 Andrei88

  Пользователь

 • Форумчанин
 • PipPip
 • 62 сообщений
 • 109 спасибо
 • ГородChisinau

Отправлено 12 January 2017 - 20:30

Articol foarte interesant. Datorita unor oameni ambitiosi se fac asemenea descoperiri interesante. Asteptam si alte articole de genul dat.

Спасибо от 1 Пользователь:
Ion
Количество пользователей, читающих эту тему: 1

0 пользователей, 1 гостей, 0 скрытых пользователей